Το να παραιτηθείς είναι μια διαδικασία από την οποία έχουμε περάσει σχεδόν όλοι. Το σκέφτεσαι, το ξανασκέφτεσαι, ζυγίζεις τα δεδομένα, μετανιώνεις, μετά το ξανασκέφτεσαι. Και τελικά παίρνεις τη μεγάλη απόφαση. Εάν βρίσκεσαι σε αυτή τη φάση της επαγγελματικής σου ζωής, τότε έπεσες στο σωστό άρθρο.
Πώς, λοιπόν, παραιτείσαι με τον σωστό τρόπο, ούτως ώστε να μην κάψεις τα χαρτιά σου, να μπορείς -για τον οποιονδήποτε λόγο- να επιστρέψεις πίσω, να μπορείς, εάν χρειαστεί, να πάρεις μια συστατική επιστολή και κυρίως, να αποχωρήσεις σαν ένας σωστός επαγγελματίας;
#1 Αποχώρησε με ήθος και αξιοπρέπεια
Το πως φεύγουμε από μια δουλειά λέει πολλά για το χαρακτήρα μας. Οπόταν, απέφυγε να μιλήσεις άσχημα ή να χαρακτηρίσεις άτομα. Εκτός του ότι θα σε κάνει να φανείς μικροπρεπής άνθρωπος, ζεις και σε μια πολύ μικρή χώρα. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το μέλλον -ίσως βρεθείς σε 6 μήνες ή 1 χρόνο να εργάζεσαι με κάποιο/α από αυτά τα άτομα. Και τέτοια προϊστορία, δεν τη θες.
#2 Υπολόγισε το κόστος
Τι θα σου κοστίσει πραγματικά εάν αποχωρήσεις από τη συγκεκριμένη εταιρεία, τη συγκεκριμένη στιγμή; Μπορείς να αντέξεις ένα τέτοιο κόστος μέχρι να βρεις την επόμενη σου δουλειά; Και αν ναι, μπορείς να αντέξεις το κόστος μιας πιθανής παραίτησης/απόλυσης (εάν δεν είστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο) από τη νέα δουλειά; Έχεις φυλάξει αρκετά χρήματα για να περάσεις μερικούς μήνες σε αναζήτηση εργασίας;
#3 Δώσε στον εργοδότη σου μια ευκαιρία
Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα; Οι συνάδελφοι; Ο μάνατζερ; Η θέση; Ο μισθός; Ολόκληρη η εταιρεία; Αν δεν μιλήσεις με το κατάλληλο άτομο, δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Ποιος ξέρει, ίσως σου προσφερθεί μια νέα θέση, ένας νέος μισθός, ή μια δουλειά σε μια εταιρεία του ίδιου ομίλου.
#4 Τήρησε τις υποχρεώσεις σου
Είτε έχεις συμβόλαιο είτε όχι, το σωστό, το ηθικό και το δίκαιο είναι να φύγεις έχοντας εκπληρώσει όλες σου τις υποχρεώσεις. Μην αφήσεις την παραγωγικότητα σου να πέσει, μην παρατήσεις τα projects στα οποία εργάζεσαι τώρα και μη δώσεις δικαιώματα σε οποιονδήποτε να πει το οτιδήποτε. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις ικανότητες σου. Στο κάτω κάτω, θες να φανεί η απουσία σου!
#5 Μην αναζητήσεις την επόμενη σου δουλειά σε ώρες εργασίας (ούτε με το επαγγελματικό σου email)
Ο εργοδότης σου σε πληρώνει για να δουλεύεις για την εταιρεία, και στο εργασιακό σου ωράριο, αυτό πρέπει να κάνεις. Αλλιώς, είναι σαν να κλέβεις την εταιρεία. Επίσης, σου παρέχει ένα email για τις εργασίες της επιχείρησης. Δεν σου ανήκει αυτό το email. Τέλος, τα αρχεία κατακρατούνται ακόμη κι αν τα διαγράψεις. Οπόταν, μπορεί να βρεθείς σε πολύ δύσκολη θέση εάν χρειαστεί ποτέ να τα ελέγξει κάποιος.
#6 Μην χρησιμοποιήσεις πληροφορίες της εταιρείας για προσωπικό όφελος
Είτε στην προσπάθεια σου να αλλάξεις δουλειά, είτε μετέπειτα, μην βγάλεις προς τα έξω οποιαδήποτε πληροφορία αφορά την εταιρεία. Data, reports, στοιχεία επικοινωνίας κλπ., ανήκουν στην εταιρεία. Ως υποψήφιος σε μια άλλη εταιρεία λοιπόν, εάν ερωτηθείς για οτιδήποτε σχετικό με τα προαναφερθέν, απέφυγε να απαντήσεις. Και φυσικά από την πλευρά του εργοδότη, εάν προσφερθείς ο ίδιος/α να κάνεις κάτι ανάλογο, πιθανότατα θα γκρεμίσεις τις πιθανότητες πρόσληψης σου. Κανένας εργοδότης δεν θα προσλάβει ένα άτομο που δεν μπορεί να κρατήσει μυστικά και άρα δεν μπορεί να εμπιστευτεί.
#7 Μην συνωμοτήσεις με άλλους για να φύγετε από την εταιρεία
Αν είσαι καλός στη δουλειά σου, ο εργοδότης σου δεν θα θέλει να σε χάσει. Πόσο μάλλον να χάσει κι άλλους, έχοντας εσένα να φταίξει. Θα χάσεις τη συστατική επιστολή, θα κάψεις γέφυρες, θα κάνεις τη ζωή των πρώην συναδέλφων σου πιο δύσκολη με περισσότερο φόρτο εργασίας και τέλος, είναι προσβλητικό τόσο για σένα όσο και για τον εργοδότη.
Με λίγο προγραμματισμό, μπορείς να παραιτηθείς με το κεφάλι ψηλά, αφήνοντας πίσω σου ένα πολύ καλό όνομα και φυσικά, μια ανοιχτή πόρτα σε περίπτωση που αποφασίσεις να επιστρέψεις. Οπόταν, κάν’ το σωστά!